Palingfestival maakt zich klaar voor takeaway-editie: “Hopen op laatste week vol bestellingen

 

Artikel Krant HLN

 

BORNEM

 

Na een onderbreking van twee jaar vindt op zaterdag 4, zondag 5 en maandag 6 juni de 49ste editie van het Palingfestival in Mariekerke (Bornem) plaats. Je kan echter niet in de tent eten, door de naweeën van de coronacrisis koos de organisatie voor een takeaway-editie.

 

“De voorbereidingen voor een Palingfestival gaan altijd al màànden op voorhand van start. Toen wij belangrijke knopen moesten doorhakken voor deze editie, woedde de coronacrisis nog hevig. Het was op dat moment dus geen optie om een driedaags eetfestijn met duizenden bezoekers op één en dezelfde locatie te organiseren”, zegt voorzitter van de vzw Palingfestival Danny Luyckx.

 

Vergeten

 

“Drie jaar op rij helemaal geen Palingfestival organiseren, was voor ons echter ook geen optie. Straks is iedereen ons vergeten! Daarom besloten we er een bijzondere editie van te maken, in takeaway-vorm. De eettent zal niet worden opgebouwd op het Kouterplein, maar onze koks gaan wél in Mariekerke aan de slag. Zij zullen er drie dagen lang onze paling in ’t groen op traditionele wijze bereiden.”

 

“Omdat we ons bereik zo groot mogelijk willen maken, kan je de paling niet alleen in Mariekerke afhalen. Ook op tien andere plaatsen, bij de begunstigde instellingen in Puurs-Sint-Amands, Dendermonde, Beveren, Mortsel, Merksem, Niel, Ledeberg, Sint-Niklaas, Brecht en Borgerhout kan je terecht. Ons doel blijft immers hetzelfde als de voorbije jaren, namelijk zo veel mogelijk geld inzamelen om deze instellingen te steunen.”

 

Online bestelling plaatsen

 

“Om alles zo vlot mogelijk te laten verlopen, lieten we de website meeneem.palingfestival.be bouwen, via deze weg kan iedereen online een bestelling plaatsen. Tot en met woensdag kan je via deze weg kiezen voor paling in ’t groen of ‘ballekes met kriekskes’. Ook de afhaallocatie en tijdsloten kunnen worden geselecteerd op de website. We voorzien een klein beetje extra paling in onze keukentent, omdat we ook beseffen dat niet iedereen even goed met een computer overweg kan.”

 

 

“Voor onze vrijwilligers is het nu iets makkelijker om te plannen en voorbereiden, omdat we weten wanneer we hoeveel porties moeten klaarmaken. Toch hopen we dat er de komende dagen nog heel wat bestellingen bij zullen komen. Op dit moment tellen we al zo’n 2.000 porties, hopelijk komen er daar nog 1.000 tot 1.500 bij. Dan halen we nog altijd maar één derde van onze normale hoeveelheid, want tijdens een ‘traditioneel’ Palingfestival verwerken we bijna 7.000 kilogram paling.”

 

Feestjaar

 

“We kijken nu al reikhalzend uit naar 2023, dan kunnen we onze vijftigste editie hopelijk weer met zijn allen samen op één plek vieren. We hebben grootse plannen voor dat feestjaar, zouden graag onze werking en onze inrichting wat moderniseren. Maar voor we die plannen beginnen uittekenen, moet er eerst nog gekookt worden!”

De 49ste editie van het Palingfestival, op zaterdag 4, zondag 5 en maandag 6 juni, bestellen via meeneem.palingfestival.be

 

 

Uit de oude doos: een klassieke editie van het Palingfestival in de grote tent in Mariekerke © David Legreve